Meesterwerk Podcast

Een serie gesprekken...

Hoogbegaafd


Hoogbegaafd horen we vaak in het onderwijs. Er zijn allemaal beelden over deze uitzonderlijke intelligentie. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Ze zijn heel slim máár presteren vaak onder én hebben veelal andere uitdagingen nodig. Hoe is het als kind, ouder of school om om te gaan met een kind met hoogbegaafdheid? In deze serie gaat audiocollectief Meesterwerk op zoek naar de verhalen achter deze term. We willen de wereld van kansen, belemmeringen, ingewikkeldheden en mogelijkheden rondom hoogbegaafdheid ontdekken. Samen met Annet Stegeman spreek ik oa kinderen, ouders, onderzoekers en begeleiders.


#8 HB: Dolores Leeuwin


Dolores Leeuwin kwam er op latere leeftijd achter dat zij hoogbegaafd is. Wat doet dit met je? En hoe kijk je terug op je eigen onderwijs en vorming?
Dolores Leeuwin is een veelzijdige presentatrice (oa Het Klokhuis) en actrice die op een fundamentele manier de vraagstukken van deze tijd bespreekbaar weet te maken. Dolores heeft het Youtube kanaal “Wie ben jij dan?” waarin zij hoogbegaafde kinderen aan het woord laat. Dolores beluistert wat deze jongeren drijft, wie ze zijn, wat ze nodig hebben en hoe zíj ontwikkelingen in de wereld bezien.


# 7 HB: 11-jaar en naar 3 gymnasium


In deze aflevering spreek ik een 11-jarige mét zijn ouders over zijn hinkstapsprongen door ons onderwijs. Hoe is het om op 9-jarige leeftijd naar de brugklas te gaan? Wellicht op je 15e eindexamen te gaan doen?
Hoe doe je dit in gezamenlijkheid goed?
Beluister dit openhartige en positieve verhaal.


#6 Janet van horsen & Anouke Bakx


In deze aflevering spreken we met Janet van Horsen en Anouke Bakx over (nieuwe) wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid.

Janet van Horssen is levenslooppsycholoog, auteur van (o.a.) het recent verschenen boekje de kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies en doet promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit naar de ontwikkeling van zelfkennis en zelfbegrip van hoogbegaafden gedurende de levensloop.
Meer informatie over Janet: www.janetvanhorssen.nl.

Anouke Bakx doet onderzoek naar hoogbegaafdheid en docentprofessionalisering bij de Fontyspabo’s en aan de Radboud Universiteit. Ze startte de werkplaats POINT en is bestuurslid van Het National Talent Centre of the Netherlands.

De kleine hoogbegaafdheid voor Dummies is verkrijgbaar in elke boekhandel en via de website van het IHBV:
https://ihbv.nl/hb-voor-dummies/


#5 Willy de Heer


Willy de Heer geeft in haar proefschrift een overzicht van de wetenschappelijke kennis over het onderwijs aan hoogbegaafde of zeer makkelijk lerende kinderen. Ingegaan wordt op de noodzaak van aangepast onderwijs voor deze kinderen. Willy is óók voorzitter van de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs. De Taskforce stelt vast dat het huidige systeem kinderen geen gelijke kansen biedt, hierdoor niet voldoet aan de wet- en regelgeving en een duurzame oplossing in de weg staat. Het is de hoogste tijd dat het eeuwenoude leerstofjaarklassensysteem wordt vervangen door een ontwikkelingsgericht onderwijssysteem.


#4 Femke Hovinga


Femke Hovinga is specialist in hoogbegaafdheid, en specifiek hyper hoogbegaafdheid, de zeldzame intelligentie van een IQ van 145+ . Femke is een multitalent, ze heeft ervaring in bedrijfskundige vraagstukken, is wetenschappelijk gefundeerd en is ervaringsspecialist van hoogbegaafdheid van 0-99. In deze aflevering vertelt ze openhartig over haar eigen ontwikkeling, maar ook hoe het onderwijs kan aansluiten bij kinderen met hyperhoogbegaafdheid.


#3 Thijs thissen


Thijs Thissen is leerkracht in groep 3 en bouwcoördinator op de Jacobaschool in Heemstede. De afgelopen jaren heeft Thijs zich verdiept in het thema Hoogbegaafdheid. Thijs vertelt in deze aflevering over het belang van vroeg signaleren en hoe een school dit kan doen. Vervolgens vertelt Thijs wat het vraagt van een leerkracht én het gehele onderwijsteam in samenspraak met ouders om het goede te doen voor een kind met HB, maar eigenlijk ook voor ieder kind.


#2 Colette van Triest


In deze aflevering ontmoeten wij Colette van Triest. Vanuit haar praktijk Hart voor Talent adviseert, begeleidt en traint Colette ouders, kinderen én scholen op het gebied van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafde kinderen worden niet altijd gezien in de klas. Colette vertelt hoe zij bijdraagt om deze kinderen weer in hun kracht te krijgen.


#1 Ouder & Kind


In deze aflevering spreken wij moeder Linda en Marcus. Zij delen hun perspectief op opgroeien met deze uitzonderlijke vorm van intelligentie. Een openhartige inkijk in de ontwikkeling van Marcus (in relatie tot het onderwijs).


© 2024 Meesterwerk Podcast

Thema door Anders Norén